ANAF pune tunurile pe companiile din energie. Ce trebuie să știe contribuabilii

de: Anca Lupescu
10 08. 2023

ANAF pune tunurile pe companiile active în piața energiei electrice, obligate să plătească o contribuție suplimentară la Fondul de Tranziție Energetică, înființat în contextul crizei energetice. Acestea sunt supuse unor controale tematice din partea ANAF.

Controale ANAF la companiile din energie

Agenția Națională de Administrare Fiscală verifică îndeplinirea obligației de plată, dar și modalitatea efectivă de calcul a contribuției datorate.

Obligația a fost instituită din noiembrie 2021, însă aplicarea ei și formula de calcul a contribuției au fost modificate prin mai multe acte normative. În cadrul controalelor, pare că s-a impus practica de a fi aplicată cea mai recentă metodă de calcul și pentru perioada anterioară adoptării acesteia.

Mai exact, la finalul anului 2021 s-a stabilit o taxă pe veniturile suplimentare din vânzarea de energie electrică peste prețul de 350 de lei/MWh.

Începând cu septembrie 2022, taxa a fost transformată într-o contribuție de 100% din veniturile suplimentare calculate într-un mod diferit, datorată către Fondul de Tranziție Energetică.

Tot de atunci s-a extins aplicabilitatea acestei contribuții, sub altă formulă de calcul, și asupra unor alte categorii de contribuabili care derulează activități de trading de energie electrică și gaze naturale, scrie Economedia.ro. 

Ce trebuie să știe contribuabilii

Apoi, în decembrie 2022 s-a modificat din nou modalitatea de calcul, iar contribuția se datorează doar pentru venitul suplimentar obținut din vânzarea de energie electrică produsă și cu limitarea deducerii unor costuri. Aceasta ar fi formula finală de calcul aplicabilă pentru contribuție din momentul adoptării. 

ANAF a derulat în iunie 2023 aproape 2.000 de controale antifraudă cu implicații fiscale de peste 2,6 miliarde de lei, dintre care mai mult de 2,5 miliarde de lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.

Practica organelor fiscale în cursul controalelor la companiile din energie a fost de a aplica modificările intrate în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022 și pentru calculul contribuțiilor datorate pe perioada septembrie – noiembrie 2022. 

Unii contribuabili au depus declarații rectificative și au achita sume suplimentar, iar alții au făcut cereri prin care își exprimă dezacordul față de constatările organelor fiscale și față de aplicarea retroactivă a legii. Cei care au făcut asta, așteaptă să fie demarate inspecții fiscale sau verificări.